Mottó: „Ápold a múltat, Őrizd a jelent, Nézz a jövőbe!”

Fertőszéplaki Tájházak

Intézményünket 2007-ben bízta meg a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat a Fertőszéplaki Tájházak működtetésével. Az Esterházy-kastélyban működő, ugyancsak megyei fenntartású középiskolánk 2005-ben bevezette a világörökség tantárgyat. Ehhez tantervet készítettünk, tankönyvet adtunk ki, Örökségünk a Fertő-táj címmel. A Fertőszéplaki Tájházak kezelőiként tovább bővültek lehetőségeink a hagyományápolás területén, de más terveket is megfogalmaztunk:

  • egy nyitott, „látogatóbarát” múzeum kialakítása
  • a falumúzeum felhalmozott értékeinek hatékony kiaknázása, hozzáférhetővé tétele
  • hagyományaink megismertetése és megőrzése
  • az életen át való tanulás elősegítése
  • a múzeumi szolgáltatások minőségi fejlesztése.

Kidolgoztuk múzeumpedagógiai programunkat, melyhez a tanulók ismeretszerzését segítő füzetsorozatot is készítettünk.

Szorosan együttműködünk térségünk iskoláival, óvodáival, a múzeumpedagógia beépült a mindennapi tanítási folyamatba. A tájház a hagyományápoló programok, jeles napi rendezvények révén valódi közösségi térré vált, mely a térségben élőkön túl a turistákat is vonzza. Terveink megvalósulása jó úton halad. Az országosan ismert és jelentős műemlék együttest felébresztettük mély álmából. Diák idegenvezetőink fogadják a látogatókat és vezetik a csoportokat magyar és német nyelven. Legújabb fejlesztéseink még színvonalasabb múzeumi szolgáltatáshoz teremtik meg a feltételeket.


Valamennyi kiállított tárgy a Soproni Múzeum tulajdona. A Fertőszéplaki Tájházak kiállítását a Soproni Múzeum rendezte.


A honlap- fejlesztés az Oktatási és Kulturális Minisztérium támogatásával, a Vendégváró tájházak című pályázat keretében valósult meg


Tájházak Fertőszéplakon