Soproni Szakképzési Centrum Porpáczy Aladár Szakképző Iskolája, Kollégiuma és ÁMK-ja

Képzések


Eseménylista » Kutatók éjszakája 2015

Kutatók éjszakája 2015

2015. 09. 25. | 2015-2016 tanév eseménye | írta: Főző László

BESZÁMOLÓ „A KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁRÓL” 2015.


Brummog-e a medve?
Kutatók éjszakája-Sopron.
Résztvevő osztályok: 12 K, 12 MO, 10 MO, 10 T, 9 MO

Az idei évben intézményünkből sokan megfordultak a Kutatók éjszakája c. programon Sopronban. Nagyon sok érdekességgel találkozhattunk, miközben a fellépő zenészcsoportok gondoskodtak a jó hangulatról. A kézműves sarok kicsiknek és nagyoknak egyaránt tetszett, amikor már a sok új információtól zúgott a fejünk. Szépek voltak a képkiállítások, s a saját fantáziánkat is kipróbálhattuk a 3D-s programmal. A környezetvédelmi akcióprogramban is részt vettünk, ami a Ligneumban volt. Kémiai és faipari kísérletekbe is betekintést nyertünk, ahol érdekes, számunkra is hasznos információkkal bővült tudásunk. Például ilyen volt, hogy miért ne ugráljunk a fenyő ágyon. De ha a címre visszatekintünk, a gerinces fauna bemutatóján többek között megtudhattuk milyen hangot hallat a medve. És hogy brummog-e? Nos, aki nem tudja, érdeklődjön a megfelelő osztálynál! Jövőre találkozunk ugyanitt!

Csillagos égbolt
Távcsöves este-Fertőújlakon, Résztvevő osztályok: 9 MO, 10 T

Október első napjai is bővelkedtek programokban a természetkedvelőknek. A csillagok szerelmesei nézhettek bele igazi nagy távcsövekbe. A program még világosban kezdődött, bár többnyire csak az amatőr csillagászoknak, akik gépeiket állították be. Mi addig a tájban és a lenyugvó Napban gyönyörködhettünk. Sötétedés után megnézhettük a Szaturnuszt, a Ruhafogast, a Baglyot, Nagy Göncölt, Sarkcsillagot, és különböző, számokkal elnevezett más Galaxisokat. Vajon van élet máshol is? Nos, a számok nagy törvénye szerint,….

Európai madármegfigyelő napok a Fertő-tájon
Madarászat- Hanság főcsatorna, Résztvevő osztály: 9MO

Minden év október első hétvégéjén kerül megrendezésre a madármegfigyelő napok. Ez nem csak a nagyközönség számára ad lehetőséget, hogy szakavatott emberek mutassák be az érdekes madarakat, melyeket távcső nélkül nem is látnánk, hanem a kutatóknak is fontos információkkal szolgál a madarak vonulásáról, populációk nagyságáról. Mi, látogatók rövid bemutatót hallhattunk a Fertőről, s a madárvonulásról. Elmondták miért fontosak ezek a kis, ma már csak mesterséges, elárasztások a madarak vonulása közben. Megnézhettük a parti madarak befogásához használt varsákat, melyek merőben mások, mint az énekesmadarak gyűjtésénél megszokott háló. Kora reggel, már több, mint 20 faj volt felírva a látottak listájára. Az érdeklődőket is számba vették a madarakon kívül, mivel az európai országok versengnek, hol voltak többen a programon. Magyarország az élmezőnyben szokott szerepelni, mint megtudtuk. Reméljük idén is ott leszünk az elsők között.

Fenntartók

Partnerek

Elérhetőségek

Soproni SzC Porpáczy Aladár Szakképző iskolája, Kollégiuma és ÁMK-ja

  • Cím: 9431 Fertőd Madách sétány 2/D
  • Tel./Fax: 99/537-162
  • E-mail:  
  • Hol talál meg:

hol talál meg bennünket Feki Webstudio @ 2005-2019 - honlap, weblap, keresőoptimalizálás